Thijs Asselbergs

Een goed gebouw vraagt om moedig denken

Architect Thijs Asselbergs is onderzoeker, verbinder en strateeg. Synergie is voor hem de drijvende kracht in de architectuur, door alle schalen en disciplines heen. Als hoogleraar Architectural Engineering aan de TU Delft weet hij een groeiende groep studenten en docenten aan zich te binden met zijn fascinatie voor de innovatieve kracht van technologie in de architectuur.

Thijs Asselbergs gelooft in synergie als drijvende kracht tussen de deeldisciplines van bouwfysica, constructie en design, maar ook tussen de onderzoeker, de ontwerper, de uitvoerders en de gebruikers. In dit voortdurend veranderende landschap verandert ook de rol van de architect. Vanuit zijn positie aan de TU Delft daagt Thijs Asselbergs in het programma De Nieuwe Architect (DNA) de aankomende generatie architecten uit om hierop te reflecteren en zich voor te bereiden op hun nieuwe rol in de architectuur.

Thijs Asselbergs Architectuurcentrale

Het jaar 2011 bestendigde de koerswijziging die Thijs Asselbergs architectuurcentrale heeft ingezet. Het Haarlemse bureau, dat bekendheid verwierf met projecten als de Langebrug te Haarlem, woongebouw Henkenshage in Amsterdam en de SJU Jazz-zaal Cloud Nine in TivoliVredenburg, heeft zich van een traditioneel architectenbureau ontwikkeld tot een compacte netwerkorganisatie. Asselbergs verhuisde naar het Huis met de Hoofden aan de Amsterdamse Keizersgracht, waar een aantal toonaangevende bureaus onder een dak met elkaar werkt. Dit gezelschap, met de Architekten Cie, Mark Koehler, Jo Coenen Architects & Urbanists en anderen, is een rijke voedingsbodem voor samenwerkingsverbanden. De bureaus profiteren van elkaars kennis en versterken elkaars netwerk. Dit leidt tot interessante nieuwe projecten zoals De Hoofden, een woongebouw met casco lofts in de Amsterdamse Houthavens, waarvoor Thijs Asselbergs samenwerkt met Mark Koehler, de Architecten Cie. en Space Encounters.

Architectuurbeleid, jong talent en technologie

Voor Thijs Asselbergs gaat architectuur over meer dan bouwen. Zijn interesse in architectuurbeleid, het stimuleren van jong talent en in technologie vormen een rode draad in zijn oeuvre. Al vroeg in zijn carrière werd hij benoemd tot stadsarchitect van Haarlem en hij was eind jaren ‘90 een van de hervormers van het Nederlandse Welstandsbeleid. Als voorzitter van Archiprix en Archiprix International spande hij zich jarenlang in voor het stimuleren van jong ontwerptalent in Nederland en daarbuiten. In zijn huidige positie als hoogleraar Architectural Engineering aan de TU Delft initieert hij een programma rond De Nieuwe Architect waarmee hij de jongste generatie architecten stimuleert om te reflecteren op de toekomstige rol van de architect. Thijs Asselbergs heeft zitting in het Professional Experience Program (PEP) en faciliteert werkplekken voor jonge architecten in de beroepservaringsperiode.

Zijn interesse voor technologie manifesteerde zich al vroeg. Zo was hij een van de weinige vertegenwoordigers van de high-tech in Nederland. Hij was medeoprichter van het design-tijdschrift Items. Hij is ook de bedenker van ‘zappi’, het materiaal dat alles kan. In de loop der jaren groeide zijn overtuiging dat technologie een belangrijke bijdrage levert aan maatschappelijke vooruitgang, zeker op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Als hoogleraar Architectural Engineering aan TU Delft verkent hij samen met zijn studenten de mogelijkheden voor integratie van architectuur en technologie – intecture – en de nieuwe vergezichten die hiermee voor de architectuur ontstaan.

TU Delft Architectural Engineering + Technology
De Nieuwe Architect
Professional Experience Program
De Hoofden
Intecture

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale