wooncomplex IJburg 35

[slideshow]

ijb01 0011
ijb01 0014ijb01 0020
ijb02 0002

[/slideshow]

De randvoorwaarden schreven voor dat in ieder blok woningen van verschillende typen moesten worden gerealiseerd in combinatie met bedrijfsruimten, voorzieningen en parkeerplaatsen. Doordat dit programma ternauwernood in de randbebouwing van de kavels was onder te brengen, werden architecten bewust uitgedaagd om creatieve oplossingen te verzinnen.

Blok 35 werd in samenwerking met voorheen Teun Koolhaas Associates ontwikkeld en ligt op de hoek van de IJburglaan en de Willy Mullenskade. Het volgt de voorgeschreven rooilijnen, maar springt aan de kade terug zodat er ruimte ontstaat voor een plein aan de waterkant. Deze ingreep maakt een interessante ruimtelijke ordening binnenin het blok mogelijk en biedt een groot aantal woningen zicht op het water. Een informele route voert van de grote poort aan de IJburglaan door het blok naar het plein aan de Willy Mullenskade.

Er is een grote variatie aan woningtypen gerealiseerd, waaronder appartementen, maisonnettes, corridorwoningen, groepswoningen, eengezinswoningen in drie en vier bouwlagen en zelfs een vrijstaande villa, ‘Het blauwe huis’.
Het blok bevat in totaal 83 woningen, waarvan bijna de helft door aTA is ontworpen. Aan de Lumièrestraat zijn dit elf grondgebonden sociale huurwoningen in drie lagen met achterterras en boven de entree van de parkeergarage drie middeldure huurwoningen in tweeëneenhalve laag met dakterras. Aan de Maria Austriastraat zijn dit vijf groepswoningen en zestien maisonnettes en aan de Willy Mullenskade acht grondgebonden eengezinswoningen in vier lagen met achtertuin. Onder het complex bevindt zich de parkeergarage.

Blok 35 toont een sterk contrast tussen de formele buitenkant en een meer intieme binnenwereld. De buitengevels werden bekleed met een stoere oranjerode baksteen, terwijl aan het binnenhof helderwit gekeimde baksteen is toegepast. Alle kozijnen, deuren en hekwerken zijn uitgevoerd in grijs en op enkele plekken aan de IJburglaan, zoals de entrees van bedrijfsruimten, zijn er houtaccenten. Blikvanger in de lichte omgeving binnenin het blok is de vrijstaande pauwblauwe villa die fungeert als kunstenaarsresidentie.