Cloud Nine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helemaal bovenin TivoliVredenburg, op een hoogte van 47 meter, ligt Cloud Nine. Deze zaal is ontworpen als jazz-zaal met ruimte voor ca. 250 toeschouwers, maar wordt ingezet voor veel meer dan jazz alleen. Cloud Nine heeft een vast podium, een ruim balkon en wordt zowel seated als non-seated gebruikt. De jazzclub biedt ruimte voor ca. 150 personen en er is een workshopruimte met plaats voor ca. 20 toehoorders.

De drie ruimtes hebben elk hun eigen maat en speelkwaliteit en zijn voorzien van omlopen die zorgen voor een hoge gebruikswaarde en extra zitplaatsen. Houten vloeren en witte wanden bieden een atmosfeer die aansluit bij de hedendaagse jazzcultuur. De combinatie van deze verschillende ruimtes biedt allerlei extra mogelijkheden. Zo kan de wand tussen zaal en club gedeeltelijk worden opengezet zodat de twee ruimtes afzonderlijk of gecombineerd gebruikt kunnen worden. Daarbij is de zaal geschikt voor zittende concerten, maar ook voor dansavonden en de jazzclub biedt goede mogelijkheden voor optredens met een wat informeler karakter. Hier is een flinke bar en men heeft een fraai uitzicht over de oude binnenstad. Voor festivals kan een directe verbinding met de cross-over-zaal worden gemaakt.  

Onder het hoofdpodium van de jazz-biotoop zijn kleedkamers en inspeelruimtes. Er is een visuele en fysieke verbinding met de workshopruimte wat mogelijkheden biedt om afzonderlijk te oefenen of te jammen. Dit volume zakt gedeeltelijk onder de jazz-biotoop in de grootste publieke ruimte van het Muziekpaleis, het Muziekplein. Vanaf het Muziekplein biedt een trap toegang tot de jazz-zalen.

Een huid van geperforeerde aluminium platen in een zilverachtige tint zorgt ervoor dat de jazz-biotoop zich herkenbaar manifesteert in de context van het Muziekpaleis. Op de gevel zijn ronde stippen aangebracht, variërend van grootte. Deze stippen volgen in horizontale lijn de melodie van ‘What a wonderful world’ van Louis Armstrong, één van de oudste jazznummers.

Tussen 2017 en 2019 werd het televisieprogramma Vrije Geluiden uitgezonden vanuit Cloud Nine.