CPO Blok O De Hoofden

24 november is 2014 de eerste paal geslagen van het unieke CPO-project De Hoofden. In Blok 0 in de Amsterdamse Houthavens zijn toen gelijktijdig 75 loftwoningen in aanbouw genomen. Niet eerder is op deze schaal in Nederland een collectief zelfbouwproject van start gegaan.

Het cascoloft-concept van architectencollectief De Hoofden (een samenwerkingsverband van Thijs Asselbergs architectuurcentrale, de Architekten Cie., I Love Architecture (ILA) en Marc Koehler Architects) richt zich op particulieren die op zoek zijn naar een optimale ruimtelijke vrijheid en zekerheid binnen een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) constructie.

CPO

Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) is een nieuw vastgoedontwikkelingsmodel waarbij een groep particuliere opdrachtgevers samen, zonder tussenkomst van een ontwikkelaar, in een kavel en een ontwerp investeren. Dit bespaart kosten en levert meer kwaliteit op. Deelnemers hebben een unieke vrijheid om alles vanaf het begin samen te beslissen, maar hier loopt het ook vaak op stuk: bij het sluiten van compromissen lopen ontevreden groepsleden soms halverwege het proces de groep uit waardoor het gehele project stil komt te staan. CPO projecten kunnen daarom vele jaren duren.

CPO 2.0

Het tegenovergestelde model is individueel particulier opdrachtgeverschap (PO), hier beheers je zelf het gehele proces maar heb je weer geen schaalvoordeel omdat je alles uniek op maat maakt. Ons concept biedt een interessante tussenvorm, dat we CPO 2.0 noemen. De deelnemers verenigen zich in een kopersvereniging (de opdrachtgever) die onder begeleiding van een onafhankelijke bouwbegeleider met De Hoofden het ontwerp uitwerkt, de bouwvergunning aanvraagt en de aannemer selecteert.

Maatwerkhuis

Bewoners van het eerste uur en de architecten van CPO De Hoofden hebben op de door de gemeente beschikbaar gestelde grond een plan ontwikkeld, waarbij bewoners vrij zijn om hun eigen maatwerkhuis te ontwerpen. In een cascoloft van vijf meter hoog kunnen de vloeren en wanden naar eigen ontwerp worden vormgegeven. Deze lofts zijn door hun vrije indeelbaarheid inpasbaar in de tijd en daarmee toekomstbestendig. De buitenzijde is collectief met de bewonersgroepen uitgedacht, bestaat volledig uit glas en heeft vanwege het klimaatneutrale karakter een belangrijke Europese subsidie gekregen.

Bewoners als ontwikkelaars

Het zelfbouwproject van CPO De Hoofden in de Houthavens omvat drie kavels, met allen een eigen kopersvereniging en bestuur. Bijzonder is dat bewoners zelf ontwikkelaar zijn van het plan. Vanwege het individuele maatwerk is de intensiteit van de interactie tussen alle betrokkenen ongekend hoog, wat voor alle partijen inspirerend werkt. Een speciaal platform is opgericht waar bewoners kennis kunnen delen en afspraken maken over gezamenlijke functies in het gebouw, zoals het dakterras en het parkeren, gezamenlijke inkoop, opwekking van energie enzovoort.