• TivoliVredenburg
  • foto:Herman van Doorn
  • foto: Juri Hiensch
  • TivoliVredenburg
  • TivoliVredenburg
  • 14023-05
  • TivoliVredenburg
  • OPENGEWERKT4
  • TivoliVredenburg
  • 14063-32 sml

Werknummer: 287
Werknaam: Jazz-zaal TivoliVredenburg
Adres: Vredenburg, Utrecht
Opdracht: 2004
Status: opgeleverd in 2014
I.s.m.: Architectuurstudio HH, Jo Coenen Architects & Urbanists, NL-architects, Marc Koster en Dion Nupoort, Architectuurcentrale, Bureau Arjan Karssen
Opdrachtgever: Architectuurstudio HH
Constructeur: Zonneveld, Rotterdam
Aannemer: Heijmans
Foto’s: Luuk Kramer, Herman van Doorn, Juri Hiensch, Peer Maas


Het Muziekpaleis vervangt het voormalige muziekcentrum Vredenburg, een ontwerp van Herman Hertzberger uit 1975. De beroemde grote zaal uit het oorspronkelijke complex blijft behouden en wordt met bijbehorende dienstruimten en voorzieningen geïncorporeerd in de nieuwbouw als de Symfonie biotoop. Daarnaast omvat het Muziekpaleis een Pop-biotoop, een Cross-over-biotoop, een Kamermuziek-biotoop en een Jazz-biotoop, afzonderlijk ontworpen door verschillende ontwerpers en samengebracht in een ingenieus stelsel van publieks- en verkeersruimtes onder een semi-doorzichtige ‘kap’.

Het Muziekpaleis kijkt aan de zuid-westkant uit op het water van de Catharijnesingel. Aan deze zijde ligt het publieksplein met de hoofdentree, aan de stadskant ligt een kleinere entree en aan alle zijden wordt het gebouw door middel van horeca- en winkel- en publieksfuncties ingebed in zijn omgeving. De differentiatie door middel van de verschillende muziekbiotopen die ook van buitenaf zichtbaar zijn, sluit aan bij de fijnmazigheid van de oude stad, terwijl het grote gebaar van het Muziekpaleis als geheel, aansluit bij de grootschalige (nieuw)bouw in het Stationsgebied.

Documentation