Wooncomplex Heemskerk

[slideshow]

hk1 0033
hk1 0045
hk1 0042

[/slideshow]

Vrijstaand trappenhuis
De smalle oostgevel aan de Plesmanstraat is gesloten en helt schuin naar voren. De galerijen bevinden zich aan de Jan Ligthartstraat, op het noorden. Schuine vluchttrappen doorbreken daar op een speelse manier de dominante, horizontale lijnen in de gevel. Het transparante trappenhuis en de liftschacht staan vrij van het gebouw. De woonzijde van het appartementencomplex is gericht op het zuiden en biedt uitzicht over de duinen. Het beeld wordt hier bepaald door half uitstekende balkons, die per etage verspringen.

Daktuinen
Door de verdiepte parkeergarage bevindt de eerste woonlaag zich op een halve etage. De appartementen hebben direct toegang tot hun daktuinen bovenop de parkeergarage, waar tevens een gemeenschappelijke tuin is ontworpen. Het dak van het appartementencomplex loopt verspringend af van tien woonlagen aan de oostkant naar zes in het westen. Op het einde van iedere etage is een penthouse gecreëerd, voorzien van een riant dakterras over de volle lengte van het onderliggende appartement.

Veel zonlicht
De overige appartementen hebben een buitenruimte in de vorm van een gedeeltelijk overdekt balkon, over de halve breedte van de woning. De balkons verspringen per etage, waardoor het zonlicht optimaal binnenvalt bij de onderburen. De woningplattegronden oriënteren zich met een grote woonkamer en open keuken ook op deze balkonzijde. Aan de kant van de galerijen bevinden zich twee slaapkamers en de woningentree.

Net een schip
Architectuurcentrale Thijs Asselbergs koos voor het wooncomplex opvallende kleuren en materialen. Drie gevels zijn bekleed met oranjerode keramische tegels, terwijl de galerijgevel is voorzien van geëmailleerd glas. Het glas weerspiegelt de lucht en de omgeving, waardoor de gevel een transparant karakter krijgt. Alle voordeuren zijn voorzien van een houtprint en ronde ramen, als ware het patrijspoorten. Samen met de hellende kopgevel, het aflopende dak, de karakteristieke schoorstenen en de lange, rechte galerijen maken zij de associatie met een schip compleet. Door deze opvallende vorm, de luxe uitstraling en de sprekende kleuren is het Buitenhof inmiddels een markant herkenningspunt in Heemskerk.