wooncomplex en brug Schoteroog

[slideshow]
vv-logo 760x700
vv-defkleur 760x700
situatie2 Model (1)
schetsC 760x700
schetsA 760x700
waterfront-def01_hoog 760x700
brugschets+4 760x700
295_Schoteroog_220305 25 760x700

[/slideshow]

Brug
De witte, ranke brug bevindt zich in de rijke omgeving van open water, het recreatief groen van Schoteroog en Hekslootpolder, woonbuurten en aanlegplaatsen. Gekozen is voor een ijle, gespannen boog van west naar oost: de verbinding van werken in de Waarderpolder naar wonen aan de westzijde van het Spaarne. Het brugdek lijkt te dansen op enkele pilonen. De ingetogen witte boog is een heldere en zorgvuldig ingepaste toon in het landschap. De detaillering van de brug is uitgevoerd in staal: brughek, afwerking en verlichtingsmasten en passen bij de 21ste eeuw in verfijning, materiaal en verlichtingstechniek. De brug is zeer onderhoudsarm.

De openbare Spaarneboulevard loopt als een scheermes onder de nieuwe brug door en benut optimaal de vergezichten en aanleidingen om bij en op het Spaarne te komen. Aan de westzijde wordt de aanlanding van de brug gecombineerd met parkeren in twee lagen en ligplaatsen voor de verenigingen onder de brug en woningen en huisvesting voor de verenigingen naast de brug. Zo ontstaat een geïntegreerd en sociaal veilig milieu. Bewoners kunnen rechtstreeks van hun woning in de parkeergarage komen.

Woningbouw
Het woonwijkje Spaarnhaven krijgt een herkenbare maritieme identiteit met wonen, recreatie en bedrijvigheid. Het wijkje heeft een beeldkwaliteit die zich kan meten met Spaarndam aan de overzijde en versterkt zo het Spaarne en de rijke groene omgeving. In Spaarnhaven zijn drijvende woningen te vinden tegenover de huidige ligplaatsen van de woonarken. Aan de brugzijde zijn kleinere appartementen te vinden voor starters uit de omgeving en brugwachterswoningen iets verder langs de brug. De clubruimten bevinden zich op de begane grond, met uitzicht op het water. Op het nog te maken schiereiland zijn de grote eengezins havenwoningen te vinden. En de drie sculpturale appartementengebouwtjes, waarvan er één aan de monding van de Jan Gijzenvaart ligt. Dit biedt een uitgelezen kan om hier een ranke toren te realiseren, van bijvoorbeeld 60 meter hoog.

Spaarnhaven doet zijn naam eer aan met de vele ligplaatsen voor passanten en ook voor de bewoners zelf. Het gebied krijgt de nodige levendigheid en wordt een trekpleister voor passanten en de buurt met bedrijvigheid in de vorm van nautische winkels, kleinschalige horeca en natuurlijk de actieve verenigingen.