Uitreiking NRP Gulden Feniks 2020

Uitreiking NRP Gulden Feniks 2020

Dinsdag 17 november zijn de winnaars van de NRP Gulden Feniks 2020 bekendgemaakt. Er waren zeventig inzendingen, verdeeld over de categorie├źn Renovatie, Transformatie en Gebiedstransformatie. De jury maakte een selectie uit de inzendingen, waarna de geselecteerde projecten zijn bezocht. Daarbij heeft de jury (Harry Abels, Thijs Asselbergs, Dirk Baalman, Jack Hock, Marlon Huysmans, Cilly Jansen, Geurt van Randeraat, Jaap van Rhijn en Jaap Wiedenhoff) ook met de inzenders gesproken.

Dit zijn de winnaars van de NRP Gulden Feniks 2020: de Lakenhal Leiden (Renovatie), Park Hoog Oostduin Den Haag (Transformatie) en De Nieuwe Stad Amersfoort (Gebiedstransformatie). Naast de winnaars werden nog vier projecten genomineerd: Atlas Eindhoven, FENIX I Rotterdam, RCO House Amsterdam en De Nieuwe Internationale School (DENISE) Amsterdam. 

De jury constateert dat we in Nederland, getuige de 70 ingezonden projecten, goed op weg zijn om op zorgvuldige wijze transformatie en renovatie te organiseren. Het niveau is in de loop der jaren sterk verbeterd, waardoor het lastiger is geworden om boven het maaiveld uit te steken. Uiteraard zijn er ook de nodige aandachtspunten. Waar blijven bijvoorbeeld de echt grote innovaties in energie en circulariteit? Het volledige juryrapport is hier te lezen. 

┬ę Thijs Asselbergs architectuurcentrale