Tentoonstelling Atelier Oostwaarts en Stichting Panopticon in ABC Architectuurcentrum Haarlem

Tentoonstelling Atelier Oostwaarts en Stichting Panopticon in ABC Architectuurcentrum Haarlem

Vanaf 19 november is in ABC Architectuurcentrum Haarlem een tentoonstelling te zien van Atelier Oostwaarts en Stichting Panopticon over twee belangrijke ontwikkelingen in Haarlem-Oost: de verbetering rond de gebieden langs het spoor en de vernieuwing van de Koepelgevangenis. De tentoonstelling wordt geopend door Jeroen van Spijk, wethouder Ruimtelijke ontwikkeling en Monumenten van de Gemeente Haarlem.

Grote kansen voor Haarlem-Oost
Het oostelijk deel van Haarlem vormt een belangrijke schakel in de verbinding tussen het oude centrum en de Metropoolregio Amsterdam. Het gebied heeft een onlogische wegenstructuur en een spoorlijn die het gebied doorsnijdt. Hierdoor is een gefragmenteerde openbare ruimte ontstaan met gebrek aan kwaliteit en identiteit.

Door de jaren heen zijn talloze ambitieuze plannen ontwikkeld die daarin verandering moeten brengen. Deze plannen zijn tot op heden niet gerealiseerd. Atelier Oostwaarts – een onafhankelijk collectief van professionele ontwerpers op het terrein van stadsontwikkeling, architectuur en ontwerp van de openbare ruimte – is opgericht om deze beweging weer in gang te zetten.

Atelier Oostwaarts richt zich op ruimtelijke en functionele verbetering van het oostelijk deel van Haarlem en geeft via ontwerpvoorstellen inzage in de grote kansen voor het gebied. 11 september jongstleden werd in deze serie het Spel om Oost geïntroduceerd. De resultaten hiervan zijn vanaf 19 november te zien in zaal 1 van ABC Architectuurcentrum Haarlem.

Zie www.atelieroostwaarts.nl voor meer informatie.

Open de Koepel: het bijzondere panorama
Open de Koepel is een initiatief van Stichting Panopticon. Betrokken Haarlemmers hebben samen met ervaren professionals het voorstel gedaan de magistrale Koepel in te zetten voor met een interessante mix van functies met University College Haarlem als drager.

Inmiddels blijkt het plan een grote kans van slagen te hebben. Studeren, muziek maken, ontspannen wonen, dwalen door de hoven, een drankje drinken in het magistrale decor van de Koepel. De muren gaan letterlijk open en verwelkomen studenten én Haarlemmers. Met de komst van deze kleinschalige University College Haarlem en innovatieve bedrijven krijgt het koepelterrein een nieuw hart.

Het autovrije gebied rond de koepel is ontspannen en lommerrijk, waarmee een aantrekkelijke afwisseling gecreëerd wordt met de grote structuren van de Koepel en haar bijgebouwen. Het biedt kansen het water in de Papentorenvest terug te brengen en met goede openbare ruimten een nieuw stuk stad te maken. Aantrekkelijk voor alle Haarlemmers. Bovendien is het een belangrijke schakel naar de verdere vernieuwing en versterking van Haarlem-Oost. Het nieuwe panorama met de Koepel wordt getoond in zaal 2 van ABC Architectuurcentrum Haarlem.

Zie www.opendekoepel.nl voor meer informatie.

Openingstijden en locatie
Opening zaterdag 19 november 2016 om 16.00 uur. Verder van dinsdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, 2011 EP in Haarlem. Klik hier voor bezoekersinformatie.

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale