Nijmeegse stadsbrug De Oversteek winnaar Bouwprijs 2015 Civiele kunstwerken

Nijmeegse stadsbrug De Oversteek winnaar Bouwprijs 2015 Civiele kunstwerken

De Nijmeegse stadsbrug De Oversteek heeft de Nederlandse Bouwprijs 2015 gewonnen in de categorie Civiele kunstwerken. Dat werd op 9 februari bekendgemaakt tijdens het Bouwgala in Utrecht.

Het winnende ontwerp is van de Belgisch-Luxemburgse architectencombinatie Ney en Poulissen. Het project is uitgevoerd door Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen, bestaande uit BAM Civiel en Max Bögl Nederland.

‘De ingenieurs voorbij! Een prachtig civiel kunstwerk’
De architecten Ney en Poulissen kwamen volgens de jury met een overtuigend voorstel: ‘een slanke stalen brug die recht doet aan de Waal, de stad, de historische locatie en de ontwikkelingen in de omgeving’. Een ‘onvoorstelbaar statement’ zegt jurylid Thijs Asselbergs. ‘Deze brug is uniek in Europa.’

‘Zowel bouw- als verkeerkundig is de brug een lust voor het oog en procesmatig bijzonder interessant,’ schrijft de jury. De Oversteek zorgt voor betere bereikbaarheid van de stad, betere spreiding van het verkeer en geeft ruimte aan toekomstige gebiedsontwikkeling in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier.

De Oversteek is daarnaast een monument voor de oversteek in het kader van Operation Market Garden tijdens de Tweede Wereldoorlog, die leidde tot de bevrijding van Nijmegen. ‘Men heeft zich goed gerealiseerd wat de maatschappelijke betekenis is van de brug op deze plek. De ingenieurs voorbij!’

De andere genomineerde Civiele kunstwerken waren de Nieuwe Ramspolbrug (Van Hattum en Blankevoort) en de Luchtsingel in Rotterdam (ZUS). Meer informatie over de winnende stadsbrug op Nijmegenstadsbrug.nl en Ney.be.

Lees ook
Muziekpaleis TivoliVredenburg genomineerd voor Mies van de Rohe Award 2015
Nederlandse Bouwprijs voor Rivierpark Ruimte voor de Waal
Nijmegen omarmt de Waal bekroond met NRP Gulden Feniks

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale