Rostock

[slideshow]
WINNER lighter FINAL 760x700
Langs het water_FINAL 760x700
Vanuit binnentuin naar water 02_FIXED FINAL_fv 760x700
stedbk 01_FINAL 760x700
[/slideshow]

De wilde oevervegetatie gaat geleidelijk over in meer gecultiveerde beplanting met bomen. De sfeer van de binnentuin blijft als geheel extensief. Hoge siergrassen maken beschutte plekjes en beperken het zicht op de privéterrassen. Vanuit de binnentuin steken lange, brede steigers langs het waterfront de Warnow in. In, op en aan de steigers kan men zitten, spelen, picknicken, flaneren, uitkijken, vissen en aanmeren. Het groen raakt als vanzelf de gevels in het plan.

De binnentuin wordt uitgevoerd als overzichtelijk stelsel van voetgangerspaadjes in zwarte flagstones. De paadjes volgen de loopstromen door het gebied. Op de plekken waar nood- en hulpdiensten moeten kunnen rijden, is de ondergrond geprepareerd voor zwaarder verkeer. Door de flagstones soms uit elkaar te leggen blijft het karakter van het binnenterrein zo groen mogelijk.

Schatkamer aan de Warnow
Uitgangspunt is de unieke locatie met ligging aan het water met de nabijheid van het groen en de historische stad. Het plan benut deze kwaliteiten en verankert de nieuwe wijk stevig aan zijn omgeving. De geschiedenis van oud Rostock komt terug door ritme, details en kleuren in de gevel. De nieuwe gebouwen passen bij de schaal van de stad en maken met het nieuwe herkenbare waterfront een handgebaar naar Rostock aan de rivier. Entrees zijn duidelijk herkenbaar, het zicht vanuit alle woningen is optimaal op het water.

Het gevraagde programma is op vanzelfsprekende wijze verdeeld binnen een evenwichtig ensemble van bouwblokken. Tezamen omzomen zij een hof, een grote groene beschutte binnentuin en maken zij elk hun eigen plek: de kade met zicht op de stad, het gerende gebouw heeft zicht op het ronde plein en de blokken aan het open water kijken uit op het groene hof en de brede rivier. Je woont aan het water maar toch in de stad. Grote balkons zijn beschutte buitenruimten met maximale oriëntatie op zon en uitzicht. Rivier, stad en openbare ruimte zijn versmolten tot een heerlijke leefbare plek met een sterke eigen identiteit die past bij de schaal en maat van de plek. Op heldere afleesbare wijze met sterke architectonische taal geeft het Rostock internationale allure.