• de-stekker-in-haarlem-zones
  • spaarne-e1431006013178
  • De stekker in Haarlem
  • Haarlem-Centrum-over-het-Spaarne-e1431006041600

Een initiatief ter bevordering van de ruimtelijke visie op Haarlem

De stekker in Haarlem – een initiatief van Thijs Asselbergs, Arjan Karssen en Marnix Tavenier – is opgericht ter bevordering van de ruimtelijke visie op Haarlem. Haarlem is een prachtige, deels historische oude stad aan de rand van de Randstad met stadsuitbreidingen die veelal ten noorden, ten zuiden en ten zuidoosten als aparte stadsdelen in de twintigste eeuw zijn toegevoegd. Eind jaren ’90 is het oude centrum op onderdelen sterk verbeterd, autoluw gemaakt en zijn diverse culturele voorzieningen vernieuwd. Het oude centrum behoort als winkelgebied volgens sommige onderzoeken tot ‘de beste van Nederland’.

Toch gaat niet alles goed in Haarlem. De ligging ten opzichte van de randstad is inmiddels geïsoleerd: er dreigt een jutland. Internationale treinen rijden niet meer langs Haarlem. Het autoverkeer moet via twee middelmatige wegen haar weg naar de overvolle rijksweg A9 zoeken. De stadsentrees zien er laagwaardig uit en kennen slechte openbare ruimte. De bereikbaarheid van de stad zelf alsmede het prachtige en recreatief zeer hoogwaardige en landschappelijk interessante westelijk deel van Haarlem is slecht. De bereikbaarheid en doorstroming van autoverkeer en openbaar vervoer neemt sterk af.

Haarlem is toe aan frisse moed. Geen angst voor nieuwe ontwikkelingen maar intelligente en verleidelijke oplossingen voor tal van doelgroepen: van starterswoning tot hippe, frisse nachtclub, van appartementen met diverse soorten service tot dubbelgrondgebruik, van intensief verblijfgebied tot fraaie nieuwe rustige woonbuurt. Deze stad ontleent nu haar identiteit aan de binnenstad en enkele lommerrijke woonbuurten daaromheen. Maar de samenhang tussen alle andere gebieden is teveel verwaarloosd en verdient meer kwaliteit. Streef naar goede openbare ruimten, goede bereikbaarheid, samenhangende stedenbouw en karaktervolle vernieuwde stadsdelen en entrees. Daar moet hard aan worden gewerkt. Dat moet inzichtelijk worden gemaakt. Daar horen beelden en inhoud bij die brede groepen aanspreken en laten zien hoe het wel kan.

Dergelijke voorstellen wil De stekker in Haarlem aanjagen. En daarvoor gaat zij op zoek naar middelen, partijen en individuen die hetzelfde verlangen hebben en tot stand willen brengen. Haarlem moet niet saaier en éénzijdiger worden in programma. Haarlem moet ruimtelijk haar randen niet laten verpieteren. Haarlem moet streven naar nieuwe ontwikkelingen die nieuwe en optimistische dynamiek met zich meebrengen voor de toekomst waardoor deze fraaie en historisch belangrijke stad onderdeel blijft van de randstad.

Thijs-Asselbergs-architectuurcentrale-Centrum-over-het-Spaarne-171026

Thijs-Asselbergs-architectuurcentrale-Zienswijze-Spaarnesprong-171026

Nieuws
Nieuwe Nicolaasbrug als springplank voor Haarlem-Oost Geplaatst op 8 december 2014

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale