• 902_AANZ_fin_not to scale_boekje

TU Delft integreert nieuwe materialen en technieken in architectuur voor strandhuisjes

Onze kust is een geliefd recreatiegebied. De vraag naar slaaphuisjes op het strand neemt toe. De komende jaren wordt een toename van enkele duizenden slaaphuisjes langs de kust verwacht. Bovendien wil men die langer gebruiken of zelfs het jaar rond exploiteren. Deze toename plaatst Rijkswaterstaat en waterschappen voor uitdagingen. De strandbebouwing hindert bijvoorbeeld het doorstuiven van zand, dat zo belangrijk is om de duinen op sterkte te houden.

Rijkswaterstaat wil de kust veilig houden en tegelijkertijd ruimte bieden aan de ontwikkeling van strandbebouwing. Daarom heeft Rijkswaterstaat studenten van de Faculteit Bouwkunde van TU Delft uitgedaagd om nieuwe ideeën van duinvriendelijk bouwen te ontwikkelen. Tijdens het Oerol-festival op Terschelling van 12 tot 21 juni 2015 worden de ontwerpen op het strand getoond in een speciaal door de TU Delft ontworpen paviljoen. Het paviljoen laat verder verschillende proefopstellingen zien die het doorstuiven van zand meten.

Op deze tentoonstelling worden vier inspirerende voorbeelden getoond van strandhuisjes ontworpen door afstudeerders van aE/intecture. Studenten van Bucky Lab laten nieuwe innovatieve bouwdeeloplossingen zien van verschillend karakter voor verschillende doelgroepen.

  • 800_final render oerol_persp_5
  • 801_OOGH_2_boekje
  • 802_BIRDSEYE_FROM DUNES_boekje_verbeterd
  • 803_BIRDSEYE_CLOSE_UP_boekje_verbeterd
  • 804_OOGH_FRONT_PAV_CLOSE_UP_boekje

Bucky lab is de experimentele mastercourse van de TU Delft faculteit architectuur en de gebouwde omgeving. Bij Bucky lab worden de studenten uitgedaagd om een ​​innovatieve oplossing voor een gemeenschappelijk probleem te ontwikkelen van schets naar een werkend 1 op 1 schaal prototype. Na de ontwerpfase bouwen de studenten het prototype in Bucky labs mobiele werkplaats opdat het idee op ware grootte getest wordt.

Deze keer dachten de studenten na over de toekomst van wonen en bouwen aan de Nederlandse kust. De weergegeven concepten behandelen verschillende benaderingen variërend van biologisch afbreekbare bouwmaterialen, hergebruikte materialen uit afvalstromen of nieuwe manieren van het opzetten van tijdelijke gebouwen aan de kust. Het toont flexibele, duurzame oplossingen die kustvriendelijk zijn. Alle ideeën zijn gebaseerd op een eerste bouwelement, zoals een muur-, gevel- of een dakconstructie. Het uiteindelijke ontwerp is slechts een eerste gebruiksconcept. In het algemeen zijn de ideeën bedoeld om gebruikt te worden in allerlei toepassingen, mogelijk al in onze huidige strandhuisjes.

aE/Intecture is een afstudeerstudio van TU Delft die studenten uitdaagt technologische fascinaties om te zetten in hernieuwde architectuur. Leegstand, energie, voedselproductie, mobiliteit, waterhuishouding zijn voorbeelden van actuele thema’s waar ontwerpers innovatieve, duurzame en inspirerende oplossingen integreren in de architectonische opgave.

Jan Portheine zet de eigenschappen van karton in om een strandhuis te maken dat compact transporteerbaar is, op te bouwen zonder zwaar gereedschap en wordt aangeleverd als een bouwpakket. Het vouwen wordt vervolgens ook het beeldkenmerk terwijl de constructieve eigenschappen van de buis worden ingezet als funderingsprincipe.

Frederick Ulijn richt zich met zijn ontwerp op de tijdelijkheid van recreatie: het strandhuis is compact, eenvoudig te (de)monteren en zelfvoorzienend en heeft daarmee een kleine ecologische footprint. Specifieke vorm, kleine korrel en verstrooiing in het landschap refereren aan de karakteristieken van het duinlandschap.

Muhammed Ulusoy richt zich op natuurlijk materiaalgebruik dat aansluit op de aard en vorming van het duinlandschap. Zo ontwikkelde hij zoutsteen als basis voor een constructieve schil en richt de vorm van het huis zich op het vangen van zand. Zijn strandhuis is permanent en wordt na functionele levensduur construct voor verdere duinvorming.

Peter Kaiser ontwerpt een strandhuis dat compact is wanneer het compact moet zijn, en ruim en royaal wanneer in gebruik: op een stormachtige dag sluit het huis zich en hangt als een windvaan aan een vlaggenmast. Op een zomerse dag ontvouwt het zich als een bloem met vele blaadjes, waaruit het interieur zich ontpopt.

Architectural Engineering at the beach laat met deze voorbeelden zien op welke wijze (vernieuwende) materialen en technieken kunnen worden toegepast om tot andere verschijningsvormen en gebruik te komen. Vanuit verschillende invalshoeken wordt gekeken op welke wijze het ontwerp een verbetering kan betekenen voor de opgave. Dat kan zijn door de verschijningsvorm, de inpassing in de omgeving, het materiaal en het (her)gebruik daarvan, de toegepaste productietechnieken en het gebruik van het huisje zelf.

Zie de aE/Intecture blog en Bucky Blog van Bucky Lab.

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale