Foto: Hans Krüse

Laura Strähle en Ellen Rouwendal zijn de winnaars van Archiprix 2017. Dat werd 17 juni bekendgemaakt in de voormalige koepelgevangenis in Haarlem. Laura en Ellen zijn in 2016 afgestudeerd aan de TU Delft (Explore Lab), evenals Anneloes de Koff (aE/INTECTURE) die een eervolle vermelding kreeg.

Laura en Ellen werden begeleid door Nelson Mota, Marcel Bilow en Thijs Asselbergs. De jury noemde het winnende ontwerp Design & Build: From Landscape to Roofscape zowel ‘spectaculair’ als ‘relevant en bescheiden’. De winnaars bewijzen ‘dat met dienende architectuur een groot verschil gemaakt kan worden en slagen op overtuigende wijze in het realiseren van hun ambitie’. Bekijk het winnende ontwerp hier. En zie ook hun website pavilions-for-okana.org.

Anneloes de Koff kreeg een eervolle vermelding voor haar afstudeerproject A Home for the Displaced. Volgens de jury ‘voorziet het ontwerp in een modulair bouwsysteem dat wordt ingezet voor de huisvesting van asielzoekers in de Van Gendthallen in Amsterdam’. Hiermee levert ze ‘een relevante bijdrage aan de oplossing van het actuele vraagstuk’.

De jury bestond dit jaar uit Andy van den Dobbelsteen (hoogleraar Climate Design & Sustainability, TU Delft), Karen de Groot (landschapsarchitect bij Van Paridon x de Groot), Frank Havermans (Studio Frank Havermans), Caro van de Venne (architect bij BARCODE Architects) en Daan Zandbelt (rijksadviseur en partner bij DeZwarteHond).

Lees hier meer over de ontwikkeling van het koepelcomplex.

Lees ook
Alumna Freddie Koch genomineerd voor Archiprix 2018

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale