• Koepel-avond
  • Ataindex_media_koepel_dag_000
  • Ataindex_media_koepel_dag_001
  • Ataindex_media_koepel_dag_002
  • Ataindex_media_koepel_dag_003
  • Ataindex_media_koepel_dag_004

De betekenis van de koepel voor Haarlem en Oost

Met het herbestemmen en openen van het koepelcomplex heeft Haarlem een unieke kans het oostelijk stadsdeel definitief bij de stad te betrekken en een grote sprong over het Spaarne mogelijk te maken. De schoonheid van bestaande architectuur wordt opnieuw verankerd aan oude looplijnen en nieuwe goed ingerichte buitengebieden: zo krijgen we nieuwe gebruikswaarde in de oude stad.

De Grote Markt met de Bavo, het grote stationsgebouw met zijn negentiende-eeuwse stadsuitleg en de wijde straatprofielen rond de koepel vormen een sterke driehoek en hebben van oudsher goede verbindingen. De maat en schaal van het gebied rond de koepel blijft sluit geheel aansluiten bij de oude binnenstad. Hoewel het lijkt alsof het Spaarne het oostelijk deel van de stad in tweeën heeft gesplitst maakt het gewoon onderdeel uit van de oude stad. Het nu nog gesloten gebied van de gevangenis opent zich en krijgt – met behoud van haar oude muren, maar met grote nieuwe openingen – een volledig openbaar karakter. De prachtige boogvorm van de koepel, zo herkenbaar voor het silhouet van Haarlem, worden zowel van binnen als buiten goed verbonden aan de stad.

Met de University College als nieuwe harde kern wordt de koepel een magneet van waaruit nieuwe looplijnen, nieuwe verbindingen met de andere stadsdelen en met Amsterdam kunnen ontstaan; dit versterkt op duurzame wijze de kwaliteit van Haarlem.

Door het openen van de Koepel ontstaat een volkomen nieuw gebruik van het gebied rond de Papentorenvest, de Harmenjansweg en de Gedempte Oostersingelgracht. Water kan opnieuw worden ingepast, door andere autoroutes kunnen nieuw ingerichte openbare ruimten binnen- en buiten gebieden verbinden. Haarlem krijgt met een nieuwe universiteit gecombineerd met een diverse andere interessante programma’s en wonen een uniek stuk stad erbij. Studenten en docenten, gasten en toevallige passanten verblijven in de tussenliggende gebieden in de campusachtige ruimten. Men ontmoet elkaar zowel binnen als buiten, loopt langs diverse routes. Verschillende vormen van horeca, een restaurant, een klein hotel, groot terras, een espressobar verlevendigen het gebied en zijn aanleiding daar te vertoeven. Ook andere culturele programma’s van Haarlemse musea en een conservatorium maken het programma voor de vernieuwing van de Koepel compleet. Muziek klinkt, koffie geurt en kunst ontroert of maakt blij. Haarlem krijgt daarmee een nieuw stuk binnenstad dat ooit binnen de stadswal heeft gelegen. De openbare ruimte in de directe omgeving krijgt goede kans te worden opgewaardeerd.

Thijs Asselbergs architectuurdentrale Open de Koepel Atlas 2015-2020

Thijs Asselbergs architectuurcentrale_ambitiedocument_Koepelcomplex-Haarlem

Lees ook 10 principes voor goede inpassing van de koepel in Haarlem

Beluister hier een interview met Thijs Asselbergs in BNR Bouwmeesters over de ontwikkeling van de koepelgevangenis (21 juni 2017).

‘Open de Koepel’ is een initiatief van Stichting Panopticon met onder andere medewerking van Atelier Oostwaarts: Thijs Asselbergs, Arjan Karssen, Anniek Roosenschoon en Annebregje Snijders.

Data

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale