Tentoonstelling innovatieve afstudeerprojecten bij faculteit Bouwkunde TU Delft

Tentoonstelling innovatieve afstudeerprojecten bij faculteit Bouwkunde TU Delft
Model_Pieter_Stoutjesdijk_Foto_Marcel_Bilow_lores

Foto: Marcel Bilow

Tot en met 12 mei 2017 was bij de faculteit Bouwkunde van TU Delft de unieke tentoonstelling ‘The News of Progress’ te zien met ruim veertig recente afstudeerprojecten van studenten van de afstudeerstudio aE/intecture.

Thijs Asselbergs is sinds 2008 als deeltijdhoogleraar verbonden aan de leerstoel Architectural Engineering (aE/intecture). Samen met een bevlogen staf van docenten, onderzoekers en studenten geeft hij vorm en inhoud aan het onderzoeks- en ontwerpprogramma aE/intecture dat staat voor het integreren van innovaties in architectuur.

Thijs Asselbergs: ‘We leven in een tijd van zich telkens vernieuwende vragen. Alles verschuift. De politiek, de mens en haar gebruik van de aarde, techniek, productiemethoden, materiaalverbruik, energiestromen, behoeften, noem maar op. Wat hebben we nodig? Wat is het nut van hetgeen we maken? Kan het tijdelijk, flexibeler, beter, doordachter, energie producerend, en slimmer? Hoe vernieuwen we bestaande omgevingen en op welke wijze verbinden wij deze transformaties met de omgeving?

Met de studenten van de afstudeerstudio aE/intecture zoeken we naar ruimtelijke oplossingen die passen bij de vraagstukken van deze tijd: verdichten of verdunnen, transformeren van het bestaande, duurzame oplossingen voor woon- en werkomgevingen, oplossingen voor mensen die een tijdelijk huis nodig hebben, goede integratie van energieproductie in architectonische objecten. En hoe zijn we in staat deze nieuwe vragen te voorzien van de goede vorm?’

In de Oostserre van de faculteit Bouwkunde was ook een schaalmodel (1:1) te zien die alumnus Pieter Stoutjesdijk maakte in opdracht van het Stedelijk Museum voor de groepstentoonstelling ‘Dream Out Loud – Designing for Tomorrow’s Demands’. Het ontwerp van Pieter Stoutjesdijk is een statement waarmee hij toont hoe je middels CNC-freesmethodes in grote vrijheid innovatieve architectuur kan produceren. Pieter studeerde vijf jaar geleden af aan TU Delft onder begeleiding van Thijs Asselbergs en Robert Nottrot. Lees meer over de recente afstudeerprojecten van aE/intecture in het aE Journal no.7.

Lees ook
Alumna Freddie Koch genomineerd voor Archiprix 2018
Laura Strähle en Ellen Rouwendal winnaars van Archiprix 2017

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale