Laura Strähle en Ellen Rouwendal winnaars van Archiprix 2017

Laura Strähle en Ellen Rouwendal winnaars van Archiprix 2017

Foto: Hans Krüse

Laura Strähle en Ellen Rouwendal zijn de winnaars van Archiprix 2017. Dat werd zaterdagmiddag 17 juni bekendgemaakt in de voormalige koepelgevangenis in Haarlem. Strähle en Rouwendal zijn alumni van de TU Delft (Explore Lab), evenals Anneloes de Koff (aE/INTECTURE) die van de jury een eervolle vermelding kreeg.

Laura Strähle en Ellen Rouwendal studeerden af in 2016. Ze werden begeleid door Nelson Mota, Marcel Bilow en Thijs Asselbergs. Volgens de jury is het winnende ontwerp Design & Build: From Landscape to Roofscape zowel ‘spectaculair’ als ‘relevant en bescheiden’ en wordt bewezen ‘dat met dienende architectuur een groot verschil gemaakt kan worden. De ontwerpers slagen op overtuigende wijze in het realiseren van hun ambitie.’ Bekijk het winnende ontwerp hier. En zie ook hun website pavilions-for-okana.org.

Anneloes de Koff kreeg een eervolle vermelding voor haar afstudeerproject A Home for the Displaced. Volgens de jury ‘voorziet het ontwerp in een modulair bouwsysteem dat wordt ingezet voor de huisvesting van asielzoekers in de Van Gendthallen in Amsterdam’. Hiermee levert ze ‘een relevante bijdrage aan de oplossing van het actuele vraagstuk’.

De jury bestond dit jaar uit Andy van den Dobbelsteen (hoogleraar Climate Design & Sustainability, TU Delft), Karen de Groot (landschapsarchitect bij Van Paridon x de Groot), Frank Havermans (Studio Frank Havermans), Caro van de Venne (architect bij BARCODE Architects) en Daan Zandbelt (rijksadviseur en partner bij DeZwarteHond).

Zondag 25 juni geven Henk van der Veen (directeur Stichting Archiprix) en Thijs Asselbergs (architect en hoogleraar aE/Intecture bij TU Delft) in de voormalige koepelgevangenis een extra toelichting op alle 26 ingezonden afstudeerprojecten van Archiprix 2017. Tevens lanceren zij een nieuwe prijsvraag voor talentvolle jonge ontwerpers voor de ontwikkeling van Haarlem-Oost. Aanvang 13.00 uur, Harmenjansweg 4 in Haarlem. Toegang is gratis.

Foto: Hans Krüse

Lees hier meer over de ontwikkeling van het koepelcomplex.

Gerelateerd
Tentoonstelling van innovatieve afstudeerprojecten bij faculteit Bouwkunde TU Delft
Haarlem kiest voor universiteit in de koepel.

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale