CPO blok 0 De Hoofden

[slideshow]
hh-birdseye-760x700 crop
hh-eyeheight-760x700 crop

120308_cm_CPO_exterior street view 760x700

120308_cm_CPO_interior tk CROPPED 760x700 mid

[/slideshow]

Het samenbouw proces

Het casco-loft concept van architectencollectief De Hoofden richt zich op groepen particulieren (bouwgroepen) die op zoek zijn naar een optimale ruimtelijke vrijheid en proces zekerheid binnen een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) constructie.

Architect Marc Koehler, initiatiefnemer van De Hoofden: “Wij komen er steeds vaker achter dat mensen vooral behoefte hebben aan een duidelijk kader waarbinnen ze hun eigen gang kunnen gaan. Collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) is een nieuwe vastgoed ontwikkelingsmodel waarbij een groep particuliere opdrachtgevers samen, zonder tussenkomst van ontwikkelaar in een kavel en een ontwerp investeren. Dit bespaart kosten en levert meer kwaliteit op. Deelnemers hebben een unieke vrijheid om alles vanaf het begin samen te beslissen, maar hier loopt het ook vaak op stuk: bij het sluiten van compromissen lopen ontevreden groepsleden soms halverwege het proces de groep uit waardoor het gehele project stil komt te staan. CPO projecten kunnen daarom vele jaren duren. Het tegenovergestelde model is individueel particulier opdrachtgeverschap (PO), hier beheers je zelf het gehele proces maar heb je weer geen schaalvoordeel omdat je alles uniek op maat maakt.
Ons concept biedt een interessante tussenvorm dat we CPO 2.0 noemen. De deelnemers verenigen zich in een kopersvereniging (de opdrachtgever) die onder begeleiding van een onafhankelijke bouwbegeleider met De Hoofden het ontwerp uitwerkt, de bouwvergunning aanvraagt en de aannemer selecteert. De Hoofden werven zelf de deelnemers. De hoofdstructuur en de gevel van het gebouwontwerp staan vanaf het begin vast. Binnen de 5 meter hoge ruimtes van de woningen hebben de opdrachtgevers vervolgens volledige vrijheid hun droomhuis te ontwerpen; kortom wonen op maat, binnen duidelijke grenzen.”