TivoliVredenburg wint Rietveldprijs 2015

TivoliVredenburg wint Rietveldprijs 2015
  • tivolivredenburg-gevel
  • Muziekpaleis-TivoliVredenburg-Utrecht
  • tivolivredenburg-cloud-nine
  • tivolivredenburg-cloud-nine-concertzaal

De Rietveldprijs 2015 wordt toegekend aan TivoliVredenburg, een project van Herman Hertzberger en Patrick Fransen van Architectuurstudio HH i.s.m. Jo Coenen Architects & Urbanists, Thijs Asselbergs architectuurcentrale en Pieter Bannenberg van NL Architects. De jury onder leiding van Jacob van Rijs koos unaniem voor het nieuwe muziekgebouw.

‘TivoliVredenburg getuigt ervan dat lef en visie niet tot een nostalgisch verleden horen, maar nog altijd bestaan. Het laat ook zien dat de creatieve daad een architectuur oplevert, die een even wezenlijke als verrassende bijdrage levert aan het leven, de beleving en de bruikbaarheid van de grote stad.’

De jury kent een eervolle vermelding toe aan de Anne Frankschool in Transwijk van Mecanoo en een groot compliment voor de Kop van Lombok van Architectenbureau Marlies Rohmer architecten.

Het juryrapport
‘Is TivoliVredenburg een gebouw of een stad in een stad? Is het nieuwbouw of een vorm van hergebruik en transformatie? Het is alles tegelijk en dat maakt dit muziekcentrum met zijn vijf concertzalen even fascinerend als eigentijds. Het gebouw is opgezet als ministad, een symbolische voortzetting van de publieke ruimte, met roltrappen en bruggen als straten, met een foyer als stadsplein op de zesde verdieping. Dat het mooiste onderdeel van het oude gebouw, de zogenaamde grote zaal met zijn mooie akoestiek en iconische interieur, is opgenomen in de nieuwbouw is een sterk onderdeel van het project. Daardoor is TivoliVredenburg niet alleen van de nieuwe en de toekomstige generatie bewoners en bezoekers, maar ook van de oudere generaties, voor wie aan het oude Vredenburg dierbare herinneringen kleven.’

Stemmen op de RTV Utrecht Publieksprijs
Wilt u de keuze van de jury kracht bij zetten, of gaat uw voorkeur uit naar een van de andere projecten? Tot 30 september 2015 kan iedereen nog zijn stem uitbrengen op één van de acht geselecteerde projecten. De winnaar van de publieksprijs blijft een verrassing tot de prijsuitreiking.

Prijsuitreiking
Op zondag 25 oktober wordt de Rietveldprijs 2015 feestelijk uitgereikt in TivoliVredenburg. Tijdens de uitreiking wordt tevens bekend gemaakt welk project de RTV Utrecht Publieksprijs wint. Bij de prijsuitreiking wordt ook de tweejaarlijkse Rietveldprijspublicatie gepresenteerd, met daarin het volledige juryrapport, essays van Marc Nolden en Vibeke Gieskes en een foto-essay van de geselecteerde projecten door Ossip van Duivenbode.

Rietveldprijs
De Rietveldprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een uitgevoerd architectonisch, stedenbouwkundig of landschappelijk project in de stad Utrecht. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jacob van Rijs (co-founder MVRDV en visiting professor aan de Faculteit Architectuur van de Technische Universität München), Eric Frijters (co-founder FABRIC en lector Future Urban Regions namens de zes Nederlandse Academies van Bouwkunst), Jan Bakers (Bakers Architecten) en Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift en voormalig kunstcriticus de Volkskrant).

Voor meer informatie zie www.rietveldprijs.nl en www.facebook.com/rietveldprijs

Gerelateerd
Muziekpaleis TivoliVredenburg op shortlist Rietveldprijs 2015

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale