Ruimte voor de Waal

Ruimte voor de Waal
  • Ruimte voor de Waal harde kade aanbouw 1
  • Ruimte voor de Waal harde kade aanbouw 2
  • Ruimte voor de Waal harde kade aanbouw 3
  • Ruimte voor de Waal harde kade render
  • Ruimte voor de Waal Parmasingelbrug 1
  • Ruimte voor de Waal Snelbinderbrug

Thijs Asselbergs architectuurcentrale, Bureau Arjan Karssen BNO en H+N+S Landschapsarchitecten werken samen aan het project ‘Ruimte voor de Waal’, een onderdeel van de gebiedsontwikkeling ‘Nijmegen omarmt de Waal’. De bouw van dit omvangrijke project vordert gestaag.

Zo krijgt de harde kade tussen de Waalbrug en Spoorbrug nu echt vorm, met een bestrating van Portugees graniet. Hieronder ligt een filterlaag die zorgt voor een snelle afvoer van water, bijvoorbeeld na een flinke regenbui of hoogwater. Deze nieuwe waterkering strekt zich uit tussen de Waalbrug en de spoorbrug en heeft de vorm van een hellend vlak met bestrating dat afloopt in het water. Het kunstwerk kreeg de gedaante van een stedelijke ruimte met tal van mogelijkheden om te wandelen, te recreëren en van het uitzicht te genieten op het terras of bij de aanlegsteigers.

Belangrijker nog is dat de helft van de 3,5 km lange nevengeul gereed is. Het water stroomt nu onder de spoorbrug door. De onderkant van de Promenadebrug is uit de bekisting. Wanneer de nevengeul straks onder de brug doorstroomt, weerspiegelt het water in het glimmende beton. De aannemer i-Lent verbond het noordelijke landhoofd met de eerste pijler door het storten van beton. De krommingen en hoeken in het ontwerp maakten het een ingewikkelde klus. Voorjaar 2015 wordt de Verlengde Waalbrug uit de bekisting gehaald en zomer 2015 wordt de brug in gebruik genomen voor verkeer.

Verder lezen

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale