Rivierpark Ruimte voor de Waal wint De Nederlandse Bouwprijs 2017

Rivierpark Ruimte voor de Waal wint De Nederlandse Bouwprijs 2017

Johan_Roerink_AeropictureAan het rivierpark Ruimte voor de Waal is maandagavond 6 februari De Nederlandse Bouwprijs 2017 toegekend in de categorie civiele kunstwerken.

Het rivierpark Ruimte voor de Waal moet inwoners van Nijmegen en omstreken beschermen tegen overstromingen. Doordat een dijk 350 meter landinwaarts is verlegd, is een nevengeul ontstaan die bij hoogwater extra capaciteit voor de afvoer van water biedt. Door deze ingreep is tevens een langgerekt eiland in de Waal gecreëerd. Het eiland en de nevengeul vormen samen een rivierpark, dat is ingericht met een mix van water en natuur, recreatie en stedelijke activiteiten.

Ruimte voor de Waal is volgens de jury van De Nederlandse Bouwprijs ‘een parel in het programma Ruimte voor de Rivier en het toonbeeld van hoe het ook kan’. ‘Nijmegen is er met de aanleg van het rivierpark in geslaagd om van een noodzakelijke ingreep in de rivier en in het landschap met groot vakmanschap van vele betrokkenen een enorme meerwaarde voor de stad en ommelanden te creëren,’ zei juryvoorzitter Anke van Hal maandagavond bij de prijsuitreiking in de Utrechtse Jaarbeurs. ‘Hier is sprake van een vernieuwende en zeer aantrekkelijke benadering van klimaatadaptatie met inzet van moderne middelen en een holistische visie. Ondanks de moeilijke start, is er voor alle betrokkenen heel veel win-win behaald; dat is heel bijzonder!’

Het ontwerp is gepubliceerd in het Jaarboek Landschapsarchitectuur en stedenbouw 2016 (uitgeverij Blauwdruk). De samenstellers schrijven dat de Waal bij Nijmegen ‘is bevrijd uit zijn keurslijf’ en dat ‘een eiland [is] gemaakt dat de stad verrijkt met een uniek rivierpark – een reclame voor het Nederlandse ontwerpvak’.

In dit omvangrijke project werkte Thijs Asselbergs architectuurcentrale in samenwerking met Bureau Arjan Karssen BNO, de landschapsarchitecten van H+N+S en de gemeente Nijmegen aan een nieuwe harde kade die dienstdoet als waterkering. Tevens ontwierpen Thijs Asselbergs en Arjan Karssen de nieuwe Parmasingelbrug en een ranke trappartij voor fietsers en voetgangers die vanaf de Snelbinderbrug een verkorte aanlanding biedt op de noordoever van de Waal.

De Nederlandse Bouwprijs
Stichting De Nederlandse Bouwprijs kent sinds 1991 De Nederlandse Bouwprijs toe. De stichting reikt deze onafhankelijke prijs één keer in de twee jaar uit. Met het uitreiken van De Nederlandse Bouwprijs wil de stichting de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de bouw bevorderen én het veelzijdige bouwtalent in Nederland stimuleren.

Lees ook
Nijmegen omarmt de Waal bekroond met NRP Gulden Feniks
Nijmeegse stadsbrug De Oversteek winnaar Bouwprijs 2015

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale