Officiële start bouw Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland Amsterdam

Officiële start bouw Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland Amsterdam
  • 406.140901.architectuurcentrale_Frame-1 h700
  • 406.140901.architectuurcentrale_Frame-2 h700
  • 406.140901.architectuurcentrale_Frame-3 h700

Thijs Asselbergs architectuurcentrale heeft in opdracht van de Alliantie een stedenbouwkundig frame gemaakt voor de Sportheldenbuurt, een nieuwe woonwijk op het Amsterdamse Zeeburgereiland waar ruim ca. 600 woningen worden gebouwd. In september wordt de eerste paal geslagen.


Aan de totstandkoming van het frame hebben drie workshops in het najaar van 2013 ten grondslag gelegen: verkennen, verdiepen en bevestigen. Tijdens de workshops zijn diverse voorbeelden besproken wat leidde tot het door Thijs Asselbergs ontwikkelde frame. Het dient als basis voor de verdere doorwerking van de diverse deelplannen.

Een ‘frame’ is geen stedenbouwkundig plan in de traditionele zin van het woord. Het is een ruimtelijke verkenning die een aantal stedenbouwkundige regels omvat. Het frame omvat onder meer uitspraken hoe om te gaan met het programma (volume en differentiatie), het parkeren (te hanteren norm en globaal waar), zichtlijnen en ruimtelijke verbindingen, geluidwering, welstandskader en maatregelen voor het grondwater.

In september zal de eerste paal worden geslagen voor het eerste wooncomplex van de Alliantie en in 2019 moeten alle 600 woningen af zijn. Hiervan wordt 30 procent sociale huur en is er ruimte voor middensegment huur, sociale koopwoningen en een klein deel duurdere koopwoningen. Daarnaast zijn particuliere zelfbouwers al druk bezig, bouwt ontwikkelaar Domus aan huisvesting voor conservatoriumstudenten en zijn het Integraal Kindcentrum en IJburg College onlangs opgestart.  Read more

 

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale