Minister Schultz van Haegen opent 3 december nevengeul Nijmegen-Lent

Minister Schultz van Haegen opent 3 december nevengeul Nijmegen-Lent
  • Ruimte-voor-de-Waal-render
  • Ruimte-voor-de-Waal
  • Ruimte-voor-de-Waal-harde-kade-aanbouw-1
  • Ruimte-voor-de-Waal-harde-kade-aanbouw
  • 15103-52 1024x677
  • 15103-67 1024x677
  • 15103-34 1024x677
  • 15103-01 1024x677

Bij Nijmegen-Lent zijn een nevengeul en een nieuwe waterkering voor de Waal gerealiseerd. Het omvangrijke project Ruimte voor de Waal Nijmegen maakt deel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat het risico op overstromingen in Nederland verkleint. Op donderdag 3 december wordt de nevengeul officieel geopend door minister Schultz van Haegen.

Hiermee is de verruiming van de Waal een feit.

Het project Ruimte voor de Waal behelst het graven van een nevengeul en de aanleg van een eiland in de Waal (Veur-Lent) dat moet uitgroeien tot een uniek rivierpark in het hart van Nijmegen, met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. De combinatie iLent (Dura Vermeer en Ploegam) tekende voor de klus. In dit omvangrijke project werkte Thijs Asselbergs architectuurcentrale in samenwerking met Bureau Arjan Karssen BNO en de landschapsarchitecten van H+N+S aan de hand van een basisontwerp van de gemeente Nijmegen een nieuwe harde kade uit die dienstdoet als waterkering. Tevens ontwierpen Thijs Asselbergs en Arjan Karssen de nieuwe Parmasingelbrug en een ranke trappartij voor fietsers en voetgangers die vanaf de Snelbinderbrug een verkorte aanlanding biedt op de noordoever van de Waal.

De Parmasingelbrug verbindt de bestaande Prins Mauritssingel met de Verlengde Waalbrug en kruist daarbij de Watersingel. De wandbekleding van betonelementen met een lamellenpatroon is bepalend voor de robuuste uitstraling van de brug. De nieuwe waterkering strekt zich uit tussen de Waalbrug en de spoorbrug en heeft de vorm van een hellend vlak met bestrating dat afloopt in het water. Deze harde kade kreeg de gedaante van een stedelijke ruimte met tal van mogelijkheden om te wandelen, recreëren en van het uitzicht te genieten op het terras of bij de aanlegsteigers.

Op donderdag 3 december vanaf 15.30 uur zal minister Schultz van Haegen met een ceremoniële handeling de nevengeul in gebruik stellen. Zie www.ruimtevoordewaal.nl voor meer informatie.

Gerelateerd
Nieuwe kade, trappen en brug Ruimte voor de Waal
Parmasingelbrug Nijmegen krijgt prachtige huid

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale