Grootste zelfbouwproject CPO de Hoofden in Houthavens van start

Grootste zelfbouwproject CPO de Hoofden in Houthavens van start
  • CPO de Hoofden Houthavens Amsterdam 01
  • CPO de Hoofden Houthavens Amsterdam 02
  • CPO de Hoofden Houthavens Amsterdam 03
  • CPO de Hoofden Houthavens Amsterdam 04

Wethouder Laurens Ivens heeft op 24 november de eerste paal geslagen voor het unieke CPO Project de Hoofden. In Blok 0 in de Amsterdamse Houthavens worden tegelijk 75 loftwoningen in aanbouw genomen. Nog niet eerder is op deze schaal in Amsterdam – zelfs in Nederland – een collectief zelfbouwproject van start gegaan. Zelf meebeslissen is helemaal van nu.

Bewoners van het eerste uur en de architecten van CPO de Hoofden hebben op de door de gemeente beschikbaar gestelde grond een plan ontwikkeld, waarbij bewoners vrij zijn om hun eigen maatwerkhuis te ontwerpen. In een cascoloft van vijf meter hoog kunnen de vloeren en wanden naar eigen ontwerp worden vormgegeven. Deze lofts zijn door hun vrije indeelbaarheid inpasbaar in de tijd en daarmee toekomstbestendig. De buitenzijde is collectief met de bewonersgroepen uitgedacht, bestaat volledig uit glas, en heeft vanwege het klimaatneutrale karakter van een bouw een belangrijke Europese subsidie gekregen.

Het zelfbouwproject van CPO de Hoofden in de Houthavens omvat drie kavels, met alleen een eigen kopersvereniging en bestuur. Bijzonder is dat bewoners zelf ontwikkelaar zijn van het plan. Vanwege het individuele maatwerk is de intensiteit van de interactie tussen alle betrokkenen ongekend hoog, wat voor alle partijen inspirerend werkt. Een speciaal platform is opgericht waar bewoners kennis kunnen delen en afspraken kunnen maken over gezamenlijke functies in het gebouw, zoals het dakterras en het parkeren, gezamenlijke inkoop, opwekking van energie et cetera. Dit community-gevoel speelt een belangrijke rol bij CPO.

De Hoofden is een samenwerkingsverband van Thijs Asselbergs architectuurcentrale, de Architekten Cie, I Love Architecture (ILA) en Marc Koehler Architect. Bouwpartners zijn Kreijns Bouwadvies en ERA Contour. Meer informatie op www.dehoofden.nl.

Verder lezen

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale