Bouw Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland is gestart

Bouw Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland is gestart

In september is de bouw van start gegaan van Blok 7 op Zeeburgereiland in Amsterdam. Binnen het stedenbouwkundig frame maakte Thijs Asselbergs architectuurcentrale ook het ontwerp voor Veld 4. Het veld heeft een programma van 120 woningen en een half verdiepte parkeergarage. Het leidend thema van het plan is ‘eenheid in verscheidenheid’. De bouwaanvraag gaat voor kerst 2014 de deur uit.

Het programma voor Veld 4 wordt vormgegeven als een ensemble bestaande uit een laag bouwblok met 60 appartementen over 5 lagen en een hoogbouw ook van 60 appartementen over 10 lagen. De strook is onderdeel van de randbebouwing langs de Zuiderzeeweg en de toren is gericht op het park. Tussen de blokken in is de parkeergarage gesitueerd, waarvan het dak een binnentuin wordt.

Eenheid in verscheidenheid
De materialisatie en het kleurgebruik smeden de verscheidenheid van de verschillende blok- en segmentuitwerkingen van Veld 4 tot één geheel en ondersteunen daarmee de onderlinge samenhang. De materialisatie van het wooncomplex bestaat uit eerlijke, duurzame materialen. Steenachtige materialen in lichte tinten zetten de toon; het gebouw als geheel moet mooi verouderen. Materiaaltoepassing en detaillering versterken verder het gebouwconcept.

Levendig, sociaal en veilig
Het ensemble geeft gestalte aan significante verschillen in hoogte, expressieve gevels en aantrekkelijke, levendige plinten door bijvoorbeeld een woonkamer of keuken aan de straat of galerij. Het is een duurzaam, sociaal en veilig gebied met woon en werkruimtes aan de straat. Het binnengebied is vrijwel autovrij – alleen een buurtstraat loopt erdoorheen – en is vooral bedoeld voor bewoners en passanten. Parkeren gebeurt op eigen terrein en is in het architectonische ontwerp opgenomen. Zo ook het fiets-parkeren. Kinderen spelen in de nieuwe Zeeheldenbuurt in de openbare ruimte.

Veld 4 Stedenbouwkundig frame

© Thijs Asselbergs architectuurcentrale