• 000001 76x700
  • 279 07012-01
  • 279 img_1883
  • 07012-02
  • 07306-08

Het stedenbouwkundig plan schreef robuuste woongebouwen met collectieve binnenruimten voor. De openbare ruimte rondom werd strak vormgegeven en kreeg een groen karakter. De Rieteilanden, een gebied met verhoudingsgewijs lage bebouwing in kleinere dichtheden, zijn gelegen tussen Haveneiland en het Diemerpark. Op het Grote Rieteiland staat een reeks van drie rechthoekige woonblokken, uitgevoerd in uiteenlopende materialen. Door alledrie de blokken iets op te tillen en ze op een terugliggende plint te plaatsen, komen ze los van hun omgeving en manifesteren ze zich nadrukkelijk als driedelig ensemble.

De autonomie van de afzonderlijke blokken wordt versterkt door een specifiek eigen palet van kleuren, materialen en details per blok. Daarbij ligt de nadruk steeds op de eenheid van elk gebouw en zijn de woonprogramma’s aan de buitenkant niet af te lezen. Het blok van Atelier Dutch werd uitgevoerd in een robuuste rode baksteen, dat van John Buijs Architecten in een goudgele steen. Beide bevatten een diversiteit aan huurwoningen.

Het blok van aTA staat op de kop van het eiland en is uitgevoerd ineen donkergrijze steen. Het bevat drieëndertig grondgebonden koopwoningen, verdeeld
over drie lagen. Alledrie de blokken zijn voorzien van een half verdiepte parkeergarage. Alle woningen van Blok 3a worden via het gemeenschappelijke
binnenhof ontsloten en beschikken over zowel een eigen tuin als een dakterras.
Verschillende beukmaten zorgen voor variaties in de woonoppervlaktes en de afmetingen van de dakterrassen. De woonruimten op de begane grond aan de waterzijde profiteren met hun extra verdiepingshoogte en grote glazen puien volop van de omgeving en het uitzicht.
In materiaalgebruik en textuur is het contrast met de twee andere woonblokken scherp aangezet. De gevels kenmerken zich door een patroon van afwisselende verticale stroken helder en geëmailleerd glas en baksteen. Metalen banden tussen de verdiepingen versterken de gelaagdheid van het blok.

Er is een sterk contrast tussen buiten- en binnenzijde. Waar het blok zich in zijn omgeving manifesteert als een koele elegante verschijning, heeft het binnenin juist een warm en meer informeel karakter. In hoge openingen in de buitengevel liggen trappartijen die toegang bieden tot het binnenhof, waar het beeld wordt bepaald door gele baksteen en hout. De route voert langs de entrees en tuinen langs de randen, terwijl in het midden een verdiepte, gemeenschappelijke tuin gelegen is.

Documentation