• 335_3D View 6 760x700
  • 335_ 3D View 15 760x700
  • gevels 760x700

De woonblokken staan op een parkeergarage die tegen het dijklichaam van de IJdoornlaan is ‘aangeschoven’. Daarmee ontstaat een structuur waarbij de hoofdentrees op het maaiveld zijn gesitueerd en zo een transparante plint vormen. Aan de zuidzijde zijn tegen deze parkeervoorziening grondgebonden woningen bedacht als levendige plint, hierdoor wordt de parkeergarage gemaskeerd. De daken van de parkeergarage gelegen tussen de woonblokken worden dusdanig ingericht, dat deze kunnen dienen als collectieve tuin maar ook als kinderspeelplaats voor het kinderdagverblijf dat in het meest westelijke blok is ondergebracht.

De entrees, voornamelijk vormgegeven door middel van grote glazen puien, worden gekenmerkt door een dubbele verdiepingshoogte. Het glas wordt door middel van zeefdruktechnieken voorzien van een patroon gelijkend aan de gietijzeren of stalen hekwerken die de buitengelegen tussengebieden omsluiten. De woonblokken worden gekenmerkt door verweving van metselwerk, stalen UNP-profielen en kozijnen die in een onregelmatig patroon, maar strokend met een rigide raster, in de metselwerkgevel gesneden zijn. Als thema geldt hier dat ogenschijnlijk in de verweving ‘steken zijn laten vallen’. Om de verticale sneden te benadrukken worden de kozijnen en stalen profielen in een diepe negge naar achteren geplaatst. De doorvalbeveiliging zal in glas worden vormgegeven en daarmee geen voorname positie innemen.

Daar waar aan de oost-, west- en zuidzijde balkons gedeeltelijk uit de gevels steken, worden deze voorzien van horizontale dunne spijlen als borstwering, aan de achterzijde voorzien van veiligheidsglas ter voorkoming van overklimbaarheid. De zuidzijden van de blokken kennen in verhouding tot de meer gesloten gevels een zeer open, licht en transparant karakter, voornamelijk voorzien van verdiepingshoge glazen puien en geëmailleerd of opaal glas en aan de achterzijde mogelijk voorzien van verlichting waarmee deze gevels als baken in de wijk zullen dienen. Aan de bovenzijde van deze kozijnen loopt over de volledige breedte een ventilatierooster om ook de horizontale belijning (vervlechting) tot uiting te brengen. De terugliggende penthouses zijn aan de zuidzijde over de gehele breedte voorzien van glazen puien met aan de bovenzijde lange horizontale ventilatieroosters. De plintwoningen aan de zijde van de Banne worden met de overige plandelen verbonden door het gebruik van hetzelfde metselwerk als de doorgaande band rondom. Daglicht wordt uitsluitend verkregen aan de zuidzijde die bestaat uit grote glazen puien. Daar waar nodig worden deze voorzien van verdiepingshoge schuifpanelen aan de buitenzijde. Een opgetild voorgebied, dat direct ook dient als terras, vormt het onderscheid tussen privaat en openbaar gebied. De daken van deze woningen liggen iets hoger dan het collectieve dek, waardoor deze niet direct toegankelijk zijn.


Documentation