• 248_LK_BG-010805_1
  • 248_RA_10462-21_1
  • 248_LK_BG-010808_1
  • 248_RA_10462-22_1
  • 248_RA_10462-23_1
  • 248_RA_10462-24_1

Het gedeelte met de slaapvertrekken ligt parallel aan de oprijlaan en is opgetrokken uit gemêleerde ruwe baksteen. Het woongedeelte staat er haaks op en heeft houten gevels. Beide volumes openen zich met grote glazen deuren naar de tuin, zodat de bosrijke omgeving tot diep in de woning voelbaar is. Een transparant koppelstuk verbindt de bouwdelen en bevat de entree.

Voor de houten gevels is western red cedar gekozen dat zich kenmerkt door een natuurlijke vergrijzing. Horizontaal geplaatste planken worden hier op hun plek gehouden door verticale stijlen. In deze strakke, ritmische gevelindeling zijn bevestigingen uit het zicht gehouden en kozijnen grotendeels weggewerkt zodat de rechthoekige vorm van het bouwvolume wordt benadrukt. Ook de bakstenen gevels van het slaapgedeelte zijn strak en met een minimum aan detaillering uitgevoerd. Binnen is het contrast tussen hout en steen omgekeerd: het houten woondeel is van binnen vooral met stuc afgewerkt, terwijl in het stenen volume veel hout is gebruikt.

De villa kenmerkt zich door een open, ruimtelijke indeling met op maat gemaakte meubels die worden ingezet als organiserende elementen. Het keukenblok is voorzien van een groot houten frame dat het directe zicht op de keuken afschermt en ruimte biedt aan al het losse keukengerei, kookboeken en voorraad. In het woonvolume wordt de haard geflankeerd door wandhoge houten boekenkasten aan weerszijden. Het ruime slaapvertrek op de begane grond is voorzien van een badkamer die als vrijstaand element in de ruimte is geplaatst.

Centraal op de kop van het woongedeelte bevindt zich de monumentale betonnen trap naar de verdieping waar nog twee slaapkamers en een badkamer gelegen zijn. Het hoogteverschil tussen keuken (2,5 m) en woonkamer (3,5 m) biedt op het dak ruimte voor een verzonken dakterras, een buitenkamer die volledig met western red cedar werd ingericht.


Documentation