• P1000505 760x700
  • L1030076 760x700
  • P1000508 760x700
  • DSCN1354 760x700
  • DSC05632 760x700

De Poldertoren is een nieuw leven in geblazen en herbergt nieuwe publieke functies die de toren cultureel verbindt met Emmeloord. Zoals een VVV op de begane grond en een restaurant van topkok Paul van Staveren, met verbluffend uitzicht én Michelinster. Het restaurant genaamd Sonoy bevindt zich achter de klokken op 31 meter hoogte. Deze herbestemming heeft, vanwege zijn (cultuur)historische waarde plaatsgevonden binnen de gehandhaafde verschijningsvorm.

In het ontwerp is de structuur van de Poldertoren met carillon op de hoogste verdieping en uitzichtpunt onveranderd gehandhaafd. De grootste uitdaging vormde de compactheid en de beperkingen op gebied van een kleine voetprint. Desondanks zijn de gepleegde architectonische ingrepen bescheiden van karakter en is de oorspronkelijke karakteruitstraling naar de stad toe gerespecteerd.

De grootste ingrepen zijn gedaan in de voormalige waterreservoirs, die op acht betonnen kolommen rusten. De vaten, elk met een diameter van 8 meter, zijn ingezaagd, opengewerkt en zorgen voor bijzonder lichtinval. Deze ruimtelijke ingreep bood de kans voor het vestigen van een restaurant en andere functies op de overige verdiepingen. Om de bezoekers snel naar het gewenste niveau te vervoeren is er een nieuwe lift aangebracht. De oude trappen zijn vervangen door een nieuwe wokkeltrappenhuis die is geplaatst tussen de gevel en de betonnen kolommen. Er zijn extra verdiepingsvloeren aangebracht om de 8 meter hoge ruimtes optimaal te benutten en mogelijk invulling te geven met nieuwe typen aan gebruik.

De aanpassingen in het gevelbeeld beperken zich tot nieuwe, beter isolerende kozijnen en entreepuien met transparante luifels ter bevordering van de toegankelijkheid. In de bakstenen gevel zijn ook twee extra openingen aangebracht binnen de ritmiek van overige gevelopeningen, ten behoeve van de installaties. De toren is aan de buitenzijde ook voorzien van bijzondere aan- en belichting voor tijdens de avonduren.

“De centrale plaats die de Poldertoren in Emmeloord en in de gehele Noordoostpolder inneemt, maakt elk plan voor veranderingen gevoelig en precair. De Poldertoren is het resultaat van het verlangen, begin jaren vijftig, om het middelpunt van het nieuwe, op de zee gewonnen land met een krachtig symbool te markeren. …De voorkeur ging uit naar het ontwerp ‘Utilis’ van architect H. van Gent uit Amsterdam: een achthoekige toren van ruim 65 meter, met in de nok een carillon en daaronder een uitkijkpost.” (tekst: Ben Maandag)

Documentation