• tema-04 760
  • VERSIE1_aTA_Oculenti_RGB 760
  • VERSIE1_tema-03 760

Het hoofdkantoor van Oculenti werd gerealiseerd op een zichtlocatie in Hoofddorp en moest daar het moderne imago van de contactlensproducent uitdragen. Met zijn opvallende staalskelet werd het één van de eerste high-tech gebouwen in Nederland. Vier centrale kolommen vormen de constructieve kern waaraan het dak op monumentale wijze is afgetuid. Deze draagt de betonnen vloerplaten, ondersteund door betonnen kolommen langs de randen. De stalen windbokken aan de vier zijden bieden niet alleen rotatiestabiliteit, maar geven het gebouw ook een eigen gezicht. De gevels bestaan uit een aluminium raamwerk dat is ingevuld met trespa panelen en vaste of bewegende glazen panelen die –naar gelang de indeling– geplaatst kunnen worden. Deze verlenen het gebouw een lichte uitstraling die nog versterkt wordt door de naar binnen gewerkte hoeken waar de betonnen kolommen aan de binnenzijde zijn geplaatst.

De kantoorruimte is ontworpen op maximale flexibiliteit, gesitueerd rondom de centrale hal met vide. Doordat deze is voorzien van een transparante koepel kan overal in het gebouw daglicht toetreden. Dit effect wordt nog versterkt door de toepassing van glazen binnenwanden. Oculenti’s productieruimte kreeg een plek op de verdieping aan de noordkant die wat lichtsituatie en klimaatbeheersing betreft het meest geschikt is.

In de jaren negentig kwam het gebouw in bezit van uitgeverij Tema die uitbreiding wenste. Het bestemmingsplan stond voor het naast gelegen perceel een vergelijkbaar bouwvolume toe, zodat aan de oostkant een tweelinggebouw kon verrijzen. Het nieuwe pand, Tema Twin, sluit qua materialisering in grote lijnen aan bij Oculenti. Zo kreeg het dezelfde vierkante footprint van 16,4 x 16,4 meter met eveneens een staalskelet op basis van het bestaande stramien van 10 x 1,64 meter, echter gecombineerd met nieuwe hoogtematen.Ook in Tema Twin zorgen naar binnen gewerkte hoeken, gevelpanelen en strokenvensters, nog aangevuld met een terugliggende plint, voor een lichtgewicht uitstraling. Hier verleent een aluminium dakoverstek het gebouw een eigen uitstraling.

Een belangrijk verschil is de ruimtelijke indeling. Oculenti heeft een centrale vierkante vide, terwijl de ruimte in Tema Twin aan weerskanten van een centrale langgerekte vide is georganiseerd. Deze bevat de verkeersruimtes, sanitaire en andere voorzieningen, en strekt zich uit over de totale breedte van het gebouw. Zowel in de zuidelijke als in de noordelijke helft van het gebouw liggen kantoren voorzien van strokenvensters. Op de begane grond aan de zuidzijde ligt het magazijn waar vensters ontbreken.
De entree van Oculenti ligt aan de noordkant terwijl de entree van Tema Twin zich aan de oostzijde bevindt en uitkijkt over de ringweg in de richting van Schiphol. Een stalen loopbrug verbindt de beide gebouwen.

Documentation