• 167 Jeroen van Putten 760x700
  • ebh voorperspectief 760x700
  • koepel 760x700
  • constructie 760x700
  • 08 760x700
  • 07 760x700

Het Energiebedrijf behoort tot de laatste lichting projecten die door een stadsarchitect in Haarlem werden gerealiseerd. Waar deze functie aanvankelijk ook ontwerp en realisatie van gemeentelijke bouwprojecten behelsde, ging die uitvoerende taak verloren door de toename van publiek-private samenwerkingsverbanden waarbij werd gekozen voor particuliere architecten. De nieuwbouw voor het Energiebedrijf was nog een echt gemeentelijk bouwproject, geinitieerd, ontworpen en ontwikkeld door de gemeente. Het diende ter vervanging van de oudere onderkomens van het Energiebedrijf aan het Spaarne, die daarmee vrijkwamen voor een culturele functie. Met de nieuwbouw zag de gemeente meteen haar kans om het industrieterrein op de Waarderpolder een eigentijds gezicht geven.

Aan de Oudeweg ligt het kantorendeel met op de kop een cilindervormige ontvangsthal die ruimte biedt voor exposities. Het afgeschuinde dak is voorzien van zonnecollectoren en heeft een centrale ronde opening die zorgt voor daglichttoetreding tot op de begane grond. Erachter ligt het kantorendeel bestaande uit twee in elkaar geschoven volumes: een gebogen volume dat de kromming van de Oudeweg volgt en een orthogonaal volume dat refereert aan het grid van de polder. Als koppelstuk tussen kantoor en loods fungeert een lager bouwdeel met restaurant en instructieruimte.

De loods werd voorzien van een markante externe draagconstructie zodat binnen een volledig vrij vloeroppervlak kon ontstaan. Het gebouw voor het Energiebedrijf Haarlem is een late exponent van de high- tech. De constructie van met name de loods is gemonumentaliseerd en wordt tot blikvanger van het complex. De ‘technische’ uitstraling wordt nog versterkt door de toepassing van staal en aluminium als materialen voor de gevel en de permanente zonweringen die de strokenvensters van het kantoorvolume markeren. Ook het dak van het cilindervormige bouwdeel heeft een beeldbepalende stalen draagconstructie.

Een ‘technische’ uitstraling wordt hier gekoppeld aan energiebesparende oplossingen. Hoewel in de late jaren negentig nog geen sprake is van klimaatneutrale werkgebouwen, worden wel mogelijkheden voor energiebesparing verkend. Zo heeft de zuidgevel een open karakter en is de noordgevel meer gesloten met het oog op warmtetoetreding. De permanente stalen zonwering aan de zuidkant gaat grote warmte-ontwikkeling in de zomer tegen, terwijl de zon er in de winter onderdoor kan schijnen zodat warmte kan toetreden. Ook de zonnecollectoren op het dak passen bij deze benadering waarmee het Energiebedrijf het goede voorbeeld wilde geven voor andere bedrijfsgebouwen.

Documentation