• 10290-42 760x700
  • 10290-21 760x700
  • 10290-20 760x700
  • 10290-16 760x700

Het gebouw is gesitueerd aan de noordzijde van het busstation nabij de toekomstige entree van het centrum van Emmeloord.
De ontwerpopgave om het relatief kleine gebouw in een relatief grote ruimte toch stevig in zijn omgeving te verankeren vroeg om een helder gebaar. Een robuuste benadering bleek hiervoor het beste geschikt. Door het volume op te bouwen uit een donkere, grote baksteen en een grote heldere uitsnede te maken met een robuuste betonnen kader aan de zuidoost kant, opent het gebouw duidelijk naar het busstation en het centrum. Het stevige betonnen kader dat als omlijsting fungeert en tevens deels voor zonwering zorgt, loopt tot beneden door en dient zo ook als bank voor wachtende reizigers.

Het gebouw moest enerzijds een toegankelijk karakter hebben en zich onderscheiden van zijn omgeving, omdat de opdrachtgever behalve reizigers ook toevallige passanten als klant wilde aantrekken. Anderzijds moet het gebouw ‘hufter proof’ zijn en overzichtelijk aan alle zijden. Deze tweeledigheid is gerealiseerd door de entreepuien met blank gelakte houten kozijnen van een zachtere sfeer te voorzien versus de grote donkere bakstenen gesloten geveldelen waarin het glas vlak in het metselwerk ligt welke op strategisch plaatsen ruim zicht bieden van binnen naar buiten.
De binnenruimte is nagenoeg een doorlopende ruimte welk opgedeeld wordt door de toiletgroep en de bar. Hierdoor wordt de ruimte onderverdeeld in een kiosk, een lunchroom en de keuken welke over de gehele lengte achter bar is gerealiseerd. Deze ruimteverdeling wordt geaccentueerd door de verschillende plafondhoogten in welke tevens de installaties zijn geïntegreerd. De dakgebonden installaties zijn in een verzonken kuip op het dak geplaatst, waardoor ze aan het zicht zijn onttrokken.

Documentation