Thijs Asselbergs architectuurcentrale ontwierp een blok van vier lagen met 80 huur- en koopwoningen in verschillende typologieën. Het gebouw beschikt over een ondergrondse parkeergarage en in de plint is plaats voor een grote supermarkt van 1500 m2 met enkele kleinere winkelruimtes voor lokale ondernemers. Door de horizontale geleding sluit Blok 4 op natuurlijke wijze aan bij het beeld van de naoorlogse galerijflats die karakteristiek zijn voor dit gebied.

Tegelijkertijd doorbreekt Blok 4 de naoorlogse monotonie door een frisse materialisering in baksteen en beton, zorgvuldige detaillering en een levendig gevelbeeld met brede, ingekaderde balkons. Als een compact, alzijdig volume van hoge dichtheid verwerft het zich een eigen plek op het August Allebéplein. Een verborgen kwaliteit is de collectieve binnentuin, gesitueerd op het dak van de eerste laag waarin de supermarkt is gevestigd, en toegankelijk voor alle bewoners van het blok.

Blok 4 maakt deel uit van de tweede herontwikkelingsfase die het August Allebéplein transformeert tot een nieuw winkel- en voorzieningenhart voor de wijk Overtoomse Veld. Dit gebeurt op basis van een stedenbouwkundig plan van atelier Quadrat met projecten van diverse architecten.

Documentation