• hh-birdseye-760x700 crop
  • hh-eyeheight-760x700 crop
  • 120308_cm_CPO_exterior street view 760x700
  • 120308_cm_CPO_interior tk CROPPED 760x700 mid

werknummer: 278
werknaam: Drie woonblokken Roomburg
locatie: Neptunuskade, Roomburg, Leiden
opdracht: 2003
status: opgeleverd in 2008
projectarchitect: Thijs Asselbergs, Hugo Stevens , Paul Seuntjens
medewerkers: Jacobien Brandenburg, Natascha Hogen, Reggy Hulsken, Dion Nupoort, Gijs Pontzen, Erik Roodenburg, Eliass Shamoun, Architectuurcentrale
opdrachtgever: Gemeente Leiden
constructeur: ABT, Velp
aannemer: Van der Vorm Bouw, Papendrecht
foto’s: Luuk Kramer

Op een dek langs het Rijn-Schiekanaal bevindt zich een autovrije enclave van drie woongebouwen met 127 appartementen en een ondergrondse parkeergarage met 132 plaatsen. Met hun transparante gevels en bekleding van keramische tegels hebben de torens een lichte uitstraling. Binnen werd een maximale differentiatie aan appartementen gerealiseerd.

Het ensemble van drie woontorens markeert de grens tussen de bestaande stad en Roomburg. Dit is de laatste grote uitbreidingslocatie van Leiden waar ongeveer duizend woningen worden gerealiseerd. De drie torens behoren tot het deelplan Watertorens en vormen een enclave op een schiereiland. Ze zijn onderling gekoppeld door een autovrij dek waarin een half verdiepte parkeervoorziening is opgenomen en waar ook de bergingen gelegen zijn.

Elk van de torens is zowel binnendoor via de parkeergarage als buitenom over het dek bereikbaar. Alledrie de torens hebben tien lagen. Het oostelijke blok is kleiner en heeft een afwijkende vorm doordat aan één zijde over de totale hoogte een hoek is uitgespaard. De plattegrond en uitvoering van de derde tot de zevende laag zijn overal identiek. Op de lagen daarboven springt het bouwvolume op twee van de vier hoeken terug om plaats te bieden aan ruime dakterrassen met uitzicht op de binnenstad of de A4 of beide. De bovenrand van de tiende verdieping is langs vier hoeken doorgetrokken om een krachtig silhouet te creëren.

Veel studie is verricht naar een zo groot mogelijke variatie aan woningtypes. Dit resulteerde in een reeks plattegronden waarin één tot vijf appartementen per laag zijn ondergebracht. Op de begane grond en eerste verdieping liggen overal drie woningen, op de tweede tot en met de zevende verdieping in de kleine toren vier en in de andere torens vijf. Op de achtste en negende verdieping liggen drie of vier woningen waarvan een aantal beschikt over dakterrassen. Op de tiende verdieping bevinden zich één of twee penthouses, voorzien van royale dakterrassen.

De gevels kregen aan drie zijden een bekleding van rode keramische tegels van 500×250 mm. die maatgevend zijn voor de indeling met uitsneden en open hoeken. Aan de zijde met uitzicht op Roomburg wordt het gevelbeeld bepaald door geëmailleerd glas. Hier hebben de torens een open en lichte uitstraling en profiteren ze maximaal van de ochtend- en middagzon. Ook de glazen entrees bevinden zich aan deze zijde. Ze kregen een dubbele verdiepingshoogte met verlichtingsstroken in de achterwanden en het plafond. Het dek is ingericht als entreeen verblijfsgebied voor de bewoners van de torens. Het werd afgewerkt met tegels in twee tinten waarmee onderscheid is gemaakt tussen de toegangsroute en de overige delen van het dek. Tussen de blokken liggen bovendien groenvlakken om de privacy van de woningen op de begane grond te waarborgen.

Aan de zuidoostelijke rand, waar ook een jachthaven is gelegen, werd over de gehele breedte van de pier een verlaagde strook aangebracht met houten bekleding. Deze werd voorzien van verlichting in de vorm van meerpalen zodat het geheel doet denken aan een steiger. Zo ontstaat een informeel verblijfsgebied om in de zon te zitten en naar de bootjes te kijken.

Documentation